Pages

Összefogtak az emberek

Saturday, March 16, 2013


Nem vártak senkire, nem tologattak felelősséget, hanem cselekedtek. A kitüntetések napján, mindegyiküknek jár az elismerés. Egy szomorú, ugyanakkor csodálatos nap krónikája.

A közösségi oldalak üzenőfalairól eltűntek a kereskedelmi és vicces bejegyzések, mindenki felajánlásokat tett, közvetített, infokat osztott meg. Az események közelében lévők teát, élelmiszert, gyógyszert osztottak, mivel minden zárva volt, saját készletből tették mindezt. A távol élők autóba ültek és a legközelebb eső helyszínekre, vagy sebtében szervezett elosztópontokhoz igyekeztek. A traktorok egymás után húzták ki az elakadtakat, a terepjárók ismeretlenekkel fordultak a falvak és a főutak között. Az elmúlt órákban sok ezer szemtanú számolt be ismeretlen honpolgártársaik azonnali segítségéről.

Számos cég, hotel, kollégium, pizzéria, étterem, szupermarket nyitotta meg kapuit a bajba jutottak előtt és adták ingyenesen az ételeket, a forró italokat, vagy csak egyszerűen a fűtött helységet, a pihenés lehetőségét. A magán felajánlások "hivjatok ha itt vagytok a környéken és segítek" száma megbecsülhetetlen, vadidegenek fogadtak be vadidegeneket a bajban. A csoda néhány órán belül bontakozott ki és vált egy egész országot mozgósító eseménnyé.

Az interneten, mobiltelfonon szerveződő önkéntes csoportok elárasztották információval a nemzeti ünnepen otthon lévőket, akik pedig nem voltak restek cselekedni. A Szárnyas Fejvadász, a Hungary SOS percenként szállította forró dróton az adatokat, felajánlásokat, térképen is megjelölve a legfontosabb helyeket. A pizzát lesütő kisvállalkozó, árukészletét ingyen felajánló iskolai büfés mellett őrületes mennyiségben érkeztek a tényleges és kézzelfogható segítségek.

A legtöbben szállást, meleg ételt, vendéglátást ajánlottak saját telefonszámukkal. Az összes tárgyi felajánlás ugyanakkor még nemesebb volt a mai napon, mint máskor. A boltok ünnep lévén zárva vannak, amikor az elakadt autóban lévőknek gyermektápszert, vagy inzulint adtak, amögött egy család, vagy egy cukorbeteg ember állt, akik a saját, otthoni készletükből vittek.

A hó megmutatta, hogy ebben az országban Március 15-e szelleme mindmáig ott él és varázsütésre milyen könnyen nyílik meg milliónyi magyar szíve.

Tisztelet a hősöknek, köszönet, hogy ilyenek vagytok!

Készült: Petőfi havában

richpoi.com

0 comments:

Post a Comment

Attention!
Comments using obscene language, or comments calling for hate and violence will be deleted.

Dear Reader,


The comment section of this blog has been shut down due to the activity of a nasty agent provocateur who has been targeting this website for quite some time.


Have a nice day!