Pages

A Rovás Alapítvány közleménye

Tuesday, November 18, 2014

Budapest, 2014. november 17., hétfő (OS) - Magyarország betiltja saját nemzeti írását? A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a székely-magyar rovás hivatalos használatának betiltására törekszik.

Kulturális örökségünk fontos eleme a székely-magyar rovás, mely az évszázados üldöztetést túlélte és a folyamatos használat révén együtt fejlődött nyelvünkkel, ma pedig ismét reneszánszát éli. Ennek ellenére rovás nincs védelem alatt nemzeti jelképeink közt, nem kapott helyet az Alaptörvényben és a hungarikumok sorában, illetve nem része a Nemzeti Alaptantervnek.

Míg Koreában, Bulgáriában hivatalos ünnepnapja van a nemzeti írásuknak, Magyarországon a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a székely-magyar rovás hivatalos használatának betiltására törekszik.

Felmerül a törvényesség kérdése annak kapcsán, hogy a személyi okmányok aláírásával kapcsolatban főosztályvezetői "belső tájékoztató" írja felül a hatályos törvényt (1992. évi LXVI. 5. § (13)), mely nem tartalmaz tiltást nemzeti írásunk alkalmazására.

A Rovás Alapítvány felhívja a figyelmet a rovótársadalom hátrányos megkülönböztetésére és kéri az eset törvényességi felülvizsgálatát.

Kiadó: Rovás Alapítvány

(OS - Országos Sajtószolgálat)

0 comments:

Post a Comment

Attention!
Comments using obscene language, or comments calling for hate and violence will be deleted.

Dear Reader,


The comment section of this blog has been shut down due to the activity of a nasty agent provocateur who has been targeting this website for quite some time.


Have a nice day!