Pages

A Rovás Alapítvány közleménye

Tuesday, November 18, 2014

Budapest, 2014. november 17., hétfő (OS) - Magyarország betiltja saját nemzeti írását? A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a székely-magyar rovás hivatalos használatának betiltására törekszik.

Kulturális örökségünk fontos eleme a székely-magyar rovás, mely az évszázados üldöztetést túlélte és a folyamatos használat révén együtt fejlődött nyelvünkkel, ma pedig ismét reneszánszát éli. Ennek ellenére rovás nincs védelem alatt nemzeti jelképeink közt, nem kapott helyet az Alaptörvényben és a hungarikumok sorában, illetve nem része a Nemzeti Alaptantervnek.

Míg Koreában, Bulgáriában hivatalos ünnepnapja van a nemzeti írásuknak, Magyarországon a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a székely-magyar rovás hivatalos használatának betiltására törekszik.

Felmerül a törvényesség kérdése annak kapcsán, hogy a személyi okmányok aláírásával kapcsolatban főosztályvezetői "belső tájékoztató" írja felül a hatályos törvényt (1992. évi LXVI. 5. § (13)), mely nem tartalmaz tiltást nemzeti írásunk alkalmazására.

A Rovás Alapítvány felhívja a figyelmet a rovótársadalom hátrányos megkülönböztetésére és kéri az eset törvényességi felülvizsgálatát.

Kiadó: Rovás Alapítvány

(OS - Országos Sajtószolgálat)

0 comments:

Post a Comment

Attention!
Comments using obscene language, or comments calling for hate and violence will be deleted.